Jacomijn den Engelsen (*1958)
Jacomijn den Engelsen is beeldend kunstenaar. De laatste vijftien jaar houdt zij zich voornamelijk bezig met het maken van houtsneden, gedrukt op papier of op doek. Haar werken zijn meestal in kleur en vaak op, voor de grafische kunst, ongewoon grote formaten.
Haar bronnen vindt zij door de visuele en fysieke ervaring van haar directe omgeving; de plek waar zij woont en werkt, de mensen in haar nabijheid. Observaties en ervaringen legt ze vast door middel van tekeningen en fotografie, om ze later in het atelier uit te werken tot houtsneden.
Een intense fascinatie voor leven en natuur krijgt gestalte in de omgang met de grond rondom haar huis. Hier, in een microkosmos waar zich in beslotenheid alle levensprocessen voltrekken, zaait en kweekt ze de planten die in haar werk een zo belangrijke rol krijgen. Het is geen sentimentele maar een eerlijke plek: er is kleur, licht en donker, vogels maken er hun nesten. Maar er is ook rot, vraat, het verval en de kadavers. Opgenomen in deze omgeving en door het volgen en bestuderen van wat zich hier voltrekt, is Den Engelsen gekomen tot motieven waar ze nu mee werkt: de groeikracht uit het licht, het gestolde moment, het moment van afscheid.
Daarbij is beeldspraak echter niet het doel, noch is er sprake van een verwijzen naar vanitas-symboliek. Zij leest geen moraal in de processen om haar heen, misschien eerder het tegenovergestelde. Het is de aanwezigheid van een natuur die 'zichzelf toont', waardevrij en los van projecties, die ze met haar werk wil tonen. En om daarbij zo dicht mogelijk te raken bij wat de kern is van hoe zij ziet en ervaart.