Jan Mensinga

Jan Mensinga 1924 – 1998

Hoewel als kind ook muzikaal, ontwikkelt Jan Mensinga, na onderduik, gevangenneming, dwangarbeid en internering tijdens de Tweede Wereldoorlog, zich tot virtuoos tekenaar en graficus. Tot aan het begin zeventiger jaren verloopt zijn ontwikkeling voorspoedig en in rechte lijn: opdrachten, reisbeurzen, bijzondere bibliofiele uitgaven. Hij is inmiddels docent op de Rijksacademie, maar ook daar brengt de Nieuwe Tijd stormachtig grote veranderingen. Met de nodige intriges, vinden radicale onderwijsvernieuwingen plaats. Daar kon hij niet mee overweg. Een flinke borrel was al aan hem besteed, maar nu werd hij alcoholist. Na een jaar of tien herpakt hij zich, na een huwelijk met zijn laatste vrouw, de Israëlische Billha Zussman.

Hij krijgt van de firma Gosman & Kraan de opdracht om tijdens de Grafivak in de RAI te Amsterdam, litho’s te maken en te drukken (te midden van latest technology). Vijf maal van 1983 – 1991 stond hij op deze beurs voor Gosman & Kraan. De litho’s die daar ontstonden, staan nu bekend als het ‘Grafivak-oeuvre’. Archaeopteryx Actuele Grafiek verwierf deze serie litho’s uit schenking van Toon Kraan uit Zwanenburg (eerste negen afbeeldingen hieronder, van links naar rechts).

Herber Blokland verzorgde tot van 1956 – 1993 met zijn Arethusa Pers Baarn verscheidene bibliofiele uitgaven waaronder in 1963: ‘Acht Etsen van Jan Mensinga’ bij Les Fleur du Mal van Charles Baudelaire in een oplage van 60 exemplaren. Archaeopteryx verwierf nummer 50 uit een schenking van Toon Kraan in Zwanenburg (tiende t/m zeventiende afbeelding hieronder).